Over ons

Gooiland Hotel (1936) is een begrip in Hilversum. Tientallen jaren is Gooiland het bruisende hart van de stad. Vooruitstrevend en modern. Ontworpen door architect Jan Duiker in opdracht van de familie Buurke. Zij vestigen zich samen met andere stadse elite begin vorige eeuw in het dorpse Gooi en missen ‘stads vertier’. Daar moet een uitgaansgelegenheid met een theater, hotel en bar verandering in brengen.

Duiker, vertegenwoordiger van het Nieuwe Bouwen, tekent een voor die tijd ongekend modern complex. Strak en zakelijk, zonder overbodige versierselen, maar toch luxe. Met veel stalen kozijnen en grote ramen. Licht en lucht zorgen voor een gevoel van gastvrijheid. De sfeer is voornaam, kosmopolitisch. Gooiland wordt de plek waar je moet zijn. Een locatie met grandeur.

In 1989 komt Gooiland als Jong Monument op de lijst van Rijksmonumenten. Naast het exterieur zijn ook elementen in het interieur monumentaal beschermd. Zo zijn de koperen lampen, de trap en de vloertegels in de lobby van het hotel authentiek.

Gooiland is het eerste Dutch brand hotel van Nederland. Het heeft 56 kamers, allen in lijn met de stijl van architect Jan Duiker. Lees hieronder de 5 pijlers die de inrichting van Gooiland bepalen.