Oud ontwerp in nieuw jasje

De stoelen in de lobby zijn gebaseerd op een oorspronkelijk exemplaar dat onlangs diep in de kelder van Gooiland gevonden werd. De stoel was niet meer bruikbaar, maar heeft nu wel model gestaan voor zes spiksplinternieuwe, unieke exemplaren, ontwikkeld door de ontwerpers van De Machinekamer.

Oud ontwerp in een nieuw jasje. Zo kun je de stoelen in Hotel Gooiland het best typeren. De eetkamerstoelen, de fauteuils, de tafels en de krukken in de lobby en in de hotelkamers; ze komen allemaal van De Machinekamer, een bedrijf uit Zaandam dat is gespecialiseerd in oud en nieuw vintage design. Pronkstukken zijn de fauteuils in de lobby, geïnspireerd op een oude buisstoel. Het oorspronkelijke exemplaar werd onlangs gevonden, diep in de kelder van Gooiland, onder een dikke laag stof. Na uitvoerige bestudering bleek het om fauteuil te gaan die architect Meertens decennia geleden speciaal voor Gooiland had ontworpen. 

Unieke Gooiland stoelen

Olger Blasé van De Machinekamer: ,,Het zijn geen kopieën maar geven wel precies de sfeer weer van toen. Door de bekleding, de kleurkeuze, de behandeling van het frame hebben de stoelen toch een heel moderne look.’’ Dit geldt ook voor de andere buisstoelen in het hotel. Ze zijn alle bekleed met speciaal voor Gooiland geselecteerde stoffen. ’’De eetkamerstoelen zijn Dykmeyers, type Purmer, vertelt Olger Blasé: ,,We hebben wel een kleine aanpassing gedaan aan het oorspronkelijke ontwerp: er is een knikje gemaakt in het frame zodat ze beter stapelbaar zijn. ’’

De Machinekamer 

Olger Blasé begint de zaak tien jaar geleden samen met zijn compagnon Rick Vroling. De mannen studeren nog als ze de eerste Gispen-kantoorstoelen op de kop tikken. Het lukt ze om de stoelen helemaal op te knappen en te verkopen via Marktplaats. Het zal het begin zijn van een flinke handel tweedehands buisframe stoelen. Al snel valt hun oog op vintage design meubelen uit de jaren ‘30 tot ‘80. Als de twee op vakantie zijn in Noorwegen verliezen ze hun hart aan Scandinavisch design. Ze komen terug in Nederland met een auto vol meubels. Hun hobby is dan hun passie geworden. De zelf ontdekte business loopt zo goed, dat vanuit huis werken al snel geen optie meer is. De mannen betrekken een oude machinekamer (vandaar de naam) van een agrarisch bedrijf in Hem (West-Friesland). Inmiddels is De Machinekamer gehuisvest in de voormalige bedrijfsgarage van de Bruynzeel-fabriek. Hier is alle ruimte voor het uitstallen van de gigantische collectie design klassiekers, maar ook voor restaureren en stofferen, en voor het ontwerpen van nieuw design.

Dus, ben je onder de indruk van de stoelen van Gooiland? Check dan De Machinekamer in Zaandam.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief