Het verhaal achter de radiotorens

Wie Hotel Gooiland binnenkomt, kan het niet over het hoofd hebben gezien: een meubel gemaakt van op elkaar gestapelde, oude radio's. Het is een van de vele knipogen in het hotel naar Hilversum Mediastad. En ook naar modern Dutch design, Hollands ontwerp dus.

Radiotorens Gooiland

Dutch Design bestond al ver voor de Tweede Wereldoorlog. Denk maar aan de architect Willem Dudok en meubelontwerper Gerrit Rietveld, algemeen gezien als de grondlegger van deze stroming. Het zijn nog altijd lichtende voorbeelden voor de moderne Dutch designers, die sinds de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw internationaal niet meer weg te denken zijn uit de wereld van meubelontwerp, grafisch ontwerp, kunst en haute couture.

 ’Chest of Drawers’

Een zeer succesvolle andere Dutch designer is Tejo Remy. Hij maakte in 1991 samen met zijn compagnon René Veenhuizen het wereldberoemde design ‘You can’t Lay Down Your Memory’, beter bekend als ’Chest of Drawers’. Omdat het object is gemaakt van tweedehands materialen, zien alle uitvoeringen er steeds weer anders uit.

De ‘Chest of Drawers’ is een verzameling van oude lades, bij elkaar gebonden met een eenvoudige riem. De grootte en de kleuren van de lades zijn allemaal verschillend. Experimenteel. Innovatief. Humoristisch. Het zijn allemaal zaken die je in dit ontwerp terug ziet, net als in hun andere klassiekers: ‘De Voddenstoel’ en ‘De Tennisbal-bank’. Stuk voor stuk ontwerpen die symbool staan voor de hele stroming Dutch Design.

 Chest of Drawers

Het combineren van de kenmerken van ‘Chest of Drawers’ met het roemruchte radio-verleden van Hilversum heeft geresulteerd in de radiotorens die nu op verschillende plekken in Hotel Gooiland zijn terug te vinden. In de lobby, in de foyer en in de suites staan deze blikvangers. Hun vorm is frivool, uitbundig, kleurrijk en vormt een mooi contrast met de strakke, misschien zelfs strenge lijnen waar Jan Duiker, de architect van Gooiland, zo dol op was. Kom je snel een keer kijken?

 

 

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief